Adreswijziging afgifte monsters / pakjes: Tartustraat 1 B (i.p.v. Keulenstraat 19a)

Borium in bodem en plant

 

Borium in het kort:

Chemisch symbool

:B
Te laag gehalte:groeihaperingen, uitval
Te hoog gehalte:Vooral schadelijk voor appel, peer, kers, pruim en noten, citrus, aardpeer, artisjok, zwarte bessen.          
meststoffen:Borax (bevat 10% Borium), spoorelementmixen, chilisalpeter en in veel mindere mate: organische mest. borax is bijv. te koop bij http://www.koopjesdrogisterij.nl

 

Spoorelement

Borium is een essentieel spoorelement voor een plant. Het speelt een rol bij celstevigheid en dus ook bij de beperking van nachtvorstschade. Borium bevordert de fosforopname door gewassen. Boriumovermaat kan gewasschade opleveren. Bij een hoge pH treedt schade door borium­overmaat minder snel op. Het boriumgehalte in de grond kan van jaar tot jaar wisselen omdat borium met name op zandgrond vrij gemakkelijk uitspoelt. Tijdens de bloei wordt de meeste borium door het gewas opgenomen. Voor gazon en sportveld is borium als spoorelement niet zo belangrijk. In de sierteelt in de vollegrond buiten zijn rozen, pioenrozen, siermais, zonnebloemen, chysanten, gerbera en primula.

Voor moes- en fruittuinen

Gevoelig is bijvoorbeeld maïs waar een tekort aan borium direct te zien is aan de korrelzetting in de kolf. Op de kolf zijn dan nog open plaatsen te zien, met name aan de top.  Bij bieten, koolraap, knolselderij en bloemkool treedt “hartrot” op.

Verder is borium belangrijk voor met name: witlof, klaver, komkommer, mosterd, radijs, selderij, spinazie en tomaat. Bij peer en appel uit zich een gebrek aan kurkplekjes in de vruchten. Borium is ook welkom bij pruim en kers. Aardappelen, papaver en zonnebloemen nemen van alle gewassen het meeste borium tot zich. Borium is in kleine hoeveelheden aanwezig in organische- meststoffen en een aantal minerale-meststoffen.

Hoe met spoorelementen bemesten, praktisch gezien:

Spoorelementen oplossen in water geeft de beste verdeling. De hoeveelheid spoorelementen die moet worden gedoseerd is veelal erg klein. De te geven hoeveel­heid aan koper-, borium-, kobalt-, molybdeen-, zink-meststoffen liggen normaliter in de orde van 50-300 gram per te bemesten oppervlak van 100m2. Dit is lastig te verdelen. Soms werkt het om ze te mengen met andere meststoffen, maar meestal leidt ook dit tot ongelijke verdeling over de grond. Dit geldt ook voor de truc van het mengen met zand. Het beste resultaat wordt verkregen wanneer een 0,25% oplossing wordt gemaakt in warm leidingwater 50-60°C. De hogere temperatuur is gewenst om het proces van oplossen van de spoorelementmeststoffen te verbeteren.  Laat het water afkoelen en verdeel het met een gieter met broeskop gelijkmatig over de grond. Indien gewassen worden geraakt: spoel deze voor de zekerheid na met “schoon” water, maar de concentratie van 0,25% is vaak voldoende laag om schade te voorkomen. 0,25% Betekent: 25 gram meststof oplossen in 10 liter water. Bij molybdeen (bijv. natriummolybdaat) kan echter het beste altijd met 10 gram op 10 liter worden gewerkt.

Meer details over borium:

De Engelse naam voor boor: boron, is ontstaan door het samenvoegen van borax en carbon. Deze naam werd gegeven om zowel de herkomst (het mineraal borax) als de overeenkomst met koolstof (boor werd lange tijd als een vorm van koolstof gezien) aan te duiden. Het is element nr 5 in het scheikundige periodieke systeem.

De naam borax, waarvan het Nederlandse boor is afgeleid, is afkomstig van de Armeense of Perzische naam voor het mineraal: buraq respectievelijk burah. Boor (in de vorm van borax) was reeds in de Oudheid bekend en werd toen al onder andere gebruikt voor de productie van glas.

1.10-3 % van de aardkost (tot 16 km diepte) bestaat uit boor; het is het 37e element in rangorde van voorkomen. Men treft het aan in zeer veel mineralen (boraten en boorcarbonaten). De belangrijkste zijn:

boraciet

Mg3B7O13Cl

borax

Na2B4O5(OH)4.8H2O

colemaniet

Ca2B6O11.5H2O

hambergiet

Be2BO3(OH)

kerniet

Na2B4O6(OH)2.3H2O

ulexiet

NaCaB5O6(OH)2.5H2O

Laatst gewijzigd: 28/06/2017
Koch - Eurolab
Tartustraat 1B
7418 GX DEVENTER
0570-502010
info@eurolab.nl
Sitemap
Contactformulier
© Copyright 1997-2021, Koch - Eurolab