Adreswijziging afgifte monsters / pakjes: Tartustraat 1 B (i.p.v. Keulenstraat 19a)

Analysemogelijkheden voor riet bestemd voor dakbedekking.

Rieten daken zouden 30 jaar of langer mee moeten gaan. Maar dit is tegenwoordig vaak niet meer het geval. Soms zijn ze zelfs al na een jaar of vijf in een matige tot slechte staat. Een van de factoren die een rol speelt is de kwaliteit van het gebruikte riet.  Daar blijkt in de praktijk een groot verschil tussen te zitten!!  Toch verkoopt iedereen eerste klas riet(...) Ook een vakman kan niet op het oog de kwaliteit van riet overzien. Laboratoriumanalyses kunnen deze "onzichtbare" kwaliteitsaspecten bloot leggen. Uit (ons) onderzoek blijkt dat sommige riet veel steviger is dan ander riet.  Goed riet moet niet te snel afbreken / verweren.

Momenteel worden deze analyses alleen aangeboden aan rietorganisaties en niet meer aan individuele rietdekkers, dan wel eigenaren met een rieten dak.

Testen van dekriet

De laatste jaren zijn door ons diverse soorten analyses op dekriet uitgevoerd. Op dit moment hebben we een aantal analysemogelijkheden die wel een indicatie kunnen geven voor de innerlijke kwaliteit. Bijvoorbeeld: Is het rietmonster in ruime mate aangetast door schimmels?  Dan is op basis daarvan de prognose reeds slecht. Omdat de rietwereld nog geen kwaliteitssysteem op dit gebied heeft is het goed vooraf met de rietleverancier afspraken te maken over de kwaliteit en deze dan in ons laboratorium na te laten kijken. In twistgevallen kunnen we beperkt iets voor u betekenen, u zult vooraf u moeten laten overtuigen van de kwaliteit van het bestelde riet. De rietdekker zal de aspecten van fijn of grof riet, lemgte e.d. op zich moeten nemen voor het advies, wij zullen kijken of er niet al een begin van bederf is, hetgeen helaas veel voorkomt. Voor aangeleverde monsters kost een analyse vanaf 350 euro excl btw.

     rietbalen chinees riet

riet zonder (microscopische) aantasting, dit riet heeft meer overlevingskansen.


dezelfde rietsoort als boven, maar met reeds microscopische beschadigingen. Dit gaat dan zo het dak op en zal sneller verrotten. De beschadiging is al op enkele punten door en door het riet heen.  Ook dit werd als eerste klas riet verkocht.

Laatst gewijzigd: 25/06/2017
Koch - Eurolab
Tartustraat 1B
7418 GX DEVENTER
0570-502010
info@eurolab.nl
Sitemap
Contactformulier
© Copyright 1997-2021, Koch - Eurolab